Zgloszenie kasy fiskalnej terminy

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten produkt jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta realizująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w terenach gastronomicznych możemy wystąpić dwa podstawowe typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie przedstawia ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie używane jest w dużych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka zasadniczych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i spokojną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na proste zdanie. Dodatkowym walorem jest drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co umożliwia ich przechowywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać dobre wymiary, pozwalające na jej swobodne branie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym domu, a ponadto nowoczesny i lekki design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na prawdziwe monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność jeden z popularniejszych kosztów, dlatego warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można zarobić na ostatni cel ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto także dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby być możliwość jej przetestowania oraz przeszkolenia pracowników z treści jej użytkowania i zgody z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.